HJEMFORORDOM FORFATTERENBLA I BOKENANMELDELSERKJØP BOKEN
TOSCANA HAR EN UFATTELIG rik kulturhistorie, og det toskanske kjøkken har århundregamle tradisjoner å verne om. I Lucca-området er det gjort omfattende arkeologiske funn som forteller om etruskernes kosthold så langt tilbake som 2000 år før Kristus. Disse utgravningene forteller oss at toskanernes holdning til mat ikke har endret seg stort i årenes løp. Den bygger på kjærligheten til gode lokale råvarer, i særdeleshet vinen, den nypressede olivenoljen og det usaltede brødet. Hemmeligheten bak det toskanske kjøkkenet har alltid vært enkelheten. Dette har jeg forsøkt å ivareta og fremheve i det utvalget av oppskrifter som er med i boken. Samtidig har jeg ønsket å presentere enkelte tradisjonelle råvarer og klassiske retter på nye måter, og jeg har hatt stor glede av å fremheve enkelte norske råvarers posisjon i det italienske kjøkken. Til sammen har jeg tilbrakt mange år i Toscana, både som turist og fastboende, og som arrangør av en rekke mat- og vinkurs. Jeg forsøker hver gang jeg er der å lære noe nytt om regionen og dens matkultur. Ofte har jeg reist sammen med min gode venn, fotografen Christian Brun, som har tatt alle bildene i denne boken. Sammen har vi sneket oss rundt i olivenlunder og vinkjellere, vi har besøkt fjellandsbyer og gårder,
og vandret gatelangs på leting etter en lokal osteprodusent eller pølsemaker. Ikke minst har vi ofte valgt feil retning ut av en rundkjøring og havnet et sted vi aldri hadde hørt om – men heller aldri vil glemme. Vi har navigert etter smakssansen, ikke retningssansen. Sammen og hver for oss har vi besøkt et utall restauranter og overnattingssteder i Toscana. De mest minneverdige stedene vil du finne i en oversikt bak i boken. Toscana er et område jeg alltid vil reise tilbake til og som jeg vil anbefale for alle mine venner, kolleger, gjester og lesere. Jeg håper at Mitt Toscana kan bli et nyttig verktøy og en hyggelig inspirasjonskilde for mange matglade og reisende nordmenn. Jeg vil avslutningsvis takke min tålmodige samboer Cecilie, som har støttet meg i alle mine prosjekter og drømmer. Jeg dedikerer denne boken til henne og våre barn.

Oslo, 10. august 2010
DAG TJERSLAND